Van korrel tot borrel
De originele stookinstallatie is beschermd erfgoed en garandeert nog elke dag het perfecte stookproces voor alle producten die in huis worden geproduceerd.
Het graan voor de jenever wordt op de boerderij geteelt. Het wordt gediversifieerd om tot het beste smaakresultaat te leiden. De alcohol wordt binnen de muren gestookt én de mest voor het land wordt door de eigen blonde Aquitaine runderen geleverd.
Daarom wordt op de boerderij gretig de slogan ‘Van korrel tot borrel’ gebruikt. Een variant daarop is de slagzin: ‘Vanuit de grond tot in de mond’.
Het ambachtelijke stookproces in 6 stappen
1. Malen
Het op de boerderij geteelde graan wordt gemalen in een molen bestaande uit twee cilindervormige stenen in een houten kast.
2. Weken
Het graan voor de jenever wordt in warm water gemengd met mout waardoor een gesuikerd moutbeslag ontstaat.
3. Gisten
Door toevoeging van gist worden de suikers van de mout in alcohol (en koolzuurgas) omgezet. Zo ontstaat een ‘bierbrij’ met laag alcoholgehalte.
4. Stoken
Door het ‘bier’ te ‘distilleren’ in
de stookkolom stijgen de alcoholdampen en blijft de brij onderaan.
Zo krijg je na verdamping ‘ruwe alcohol’ van hoog gehalte.
5. Rijpen
De ruwe alcohol wordt een tweede keer gedistilleerd om te zuiveren waarna een rijpingsproces op eiken vaten volgt.
6. Versnijden
Na het versnijden van de graanjenever via kleinere vaten, is deze klaar om machinaal gebotteld te worden.